Lokakuussa lyriikkaa.

Eli luetaan runoja, ehkä joku kirjoitetaankin.

Mutta yhtenä suoritteena (kauhea sana!) teemme runoilijaesittelyjä.

Noin kaksi viikkoa vielä aikaa, ehkä vähän vähemmän. Siis esitellään valitut runoilijat viikolla 42 mikä on 15.-19.10., juuri ennen syyslomaa siis.

Toimii niin, että kukin valitsee runoilijan, jonka tuotantoa esittelee.
Kuluvan viikon aikana eli perjantaihin 5.10. mennessä pitää ilmoittaa, kenet aikoo valita. Ettei tule liikaa päällekkäisyyksiä.
Ja jos tulee päällekkäisyyksiä, joutuvat saman valinnan tehneet yhdessä valmistelemaan tämän esittelyn, jolloin molemmat (toivottavasti ei useampia) lähestyvät samaa runoilijaa eri runojen kautta.

Esittely ei tarkoita henkilön elämänkerrallista esittelyä ja sen pohdintaa. Se tarkoittaa yhden runoilijan runojen esittelyä. Ei siis kaikkien ikinä, vaan valitaan pari-muutama, jotka luetaan läheltä ja tarkasti ja kuussataa kertaa (liioittelua, mutta ei paljon).

Sitten esitellään, minkälaisia runoja nämä valitut ovat: kuvakieltä, rytmiikkaa, runon persoonaa, puheen suuntaa, asennetta, ajatuksia, käpertyneisyyttä - tai mitä niissä runoissa lukija-esittelijä näkeekään.

Valmistelussa voi toki käyttää apuna muitakin lähteitä - voi esimerkiksi tutustua siihen, mitä kyseisen runoilijan runoudesta on historian kritiikin saatossa sanottu, ja mahdollisesti tämän tiedon pohjalta valita lähiluettavia runoja esittelyyn.

Tärkeintä tässä tehtävässä on kuitenkin valita sellainen runoilija eli lyyrikko, jonka teksteihin itse suhtautuu jollain tavoin intohimoisesti. Joku sellainen, josta kokee, että voisi itse kirjoittajana jotain "oppia" tai "saada"; joku, johon syvemmin tutustuminen saattaisi avata hedelmällisiä polkuja omalle kirjoittamiselle, omalle työlle. Mahdollisesti joku, jonka runot ovat "puhuneet", joku, joka on tuntunut tutulta. Ja pyrkiä hieman tutkimaan, millä tavalla se tuttuuden tunne, se puheena kuulunut ääni, on rakennettu.

Tietynlaisesta ruumiinavauksesta on siis kyse: tunkeudutaan tekstin sisuksiin ja katsotaan, mikä sitä liikuttaa.

Huomenna jutellaan enemmän taas,

Paavo