Jos mää rupeisin kirjottaan tähän jotaki se olis suunnilleen tän näköstä:
Kerran ku kävin ulukona nii pulukasta irtos naru.
Vähänkö mua otti päähä.


Ese 

Murrekirjoituskilpailu Kanani                                                  

Kilpailun julkistamispäivä 28.2.2007

Kaiken ikäisiä ja monenkirjavia sanataitureita etsitään avoimeen murrekirjoituskilpailuun. Kilpailussa haastetaan kirjoittamaan omimmaksi tuntemallaan suomen murteella sydämeen käyvä teksti aiheesta 'kanani'. Kilpailuaiheen voi käsittää laajastikin. Tekstin lajia, tyyliä tai muotoa ei ole rajattu - se voi olla esimerkiksi runo, asiallinen vuodatus tai puhdasverinen novelli.

Tekstin maksimipituus on 3 liuskaa, vain koneella kirjoitetut työt arvioidaan. Yksi osallistuja voi lähettää enintään kaksi kilpailutekstiä.

Kilpailuun osallistuvien tekstien on oltava postitettuna viimeistään 31.7.2007 osoitteeseen Laitilan kaupunki, Murremankeli, Keskuskatu 30, 23800 Laitila. Mukaan liitetään kirjoittajan nimi ja tarkat yhteystiedot. Kuoreen merkintä "Kanani". Tekstejä ei palauteta.

Kilpailun järjestävät Laitilan kaupunki ja Murremankeli-tapahtuman työryhmä. Kolme parasta palkitaan. Palkintoihin on varattu yhteensä 1000 euroa. Summan jakautumisesta kilpailijoiden kesken päättää raati. Erityisistä ansioista voidaan myöntää myös kunniamainintoja. Sekä Uudenkaupungin teatteri että Suomalainen kananmunatiedotus ovat kiinnostuneita lunastamaan käyttöönsä hehkeimpiä tekstejä.

Kanani-murrekirjoituskilpailun raatiin kuuluvat runoilija Heli Laaksonen, äidinkielen lehtori Riitta Kilkku ja Uudenkaupungin teatterin johtaja Jari Luolamaa.

Raati arvioi kanani-aiheen kekseliästä käsittelyä, tunteisiin vetoavuutta, tekstin rakenteen oivaltavuutta ja kielen ilmeikkyyttä. Murteen oikeaoppisuus ei ole arvioissa etusijalla, vaikka murteen hyvä taito onkin tärkeää. Käytetty murre voi olla muhevaa maalaismurretta, pääkaupunkiseutulaista puhekieltä tai vaikkapa maahanmuuttajan vielä kehittyvää suomea.

 

Kilpailun tulokset julkistetaan Murremankelin seminaarissa Laitilassa 15.9.2007. Tilaisuudessa esitellään yleisölle sadon parhaimmistoa.