- Kyllähän sitä jokaista voi ymmärtää psykologisoimalla.
- No, sellainen minä olen.
- Mutta minusta kaikki ihmisiä ei tarvitse ymmärtää. Kaikkea käytöstä ei tarvitse hyväksyä.
- Mutta itsehän siinä eniten kärsii, jos loukkaantuu. Eikös vain?

*************************************'

Voiko jokaista ihmistä ymmärtää? Ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat eri asioita. Toista voi ymmärtää. Hänen tekojaan ei tarvitse hyväksyä.

Jeesushan sanoi, että rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Siihen kuuluu varmasti myös ymmärtäminen. Lähestytäänpä tällä kertaa aihetta tiibetinbuddhalaisesta näkökulmasta. Dalai Lama  on puhunut hyvin vahvasti myötätunnosta ja sen kehittämisestä missä tahansa hän puheitaan on pitänyt. Myötätunto on toive siitä, että muut eivät kärsisi, sanoo Dalai Lama Avosydämin kirjassaan.

Kirjassa kerrotaan myös kuinka tärkeää on oivaltaa kärsimyksen luonne, jotta pystyisimme syvempään myöntätuntoon.

On helppoa tuntea sympatiaa sellaista ihmistä kohtaan, jolla on vaikea sairaus tai hän on kohdannut rakkaan menetyksen. Vaikeampaa on kokea myötätuntoa sellaista kohtaan, joka kokee "muutoksen kärsimystä".  Tuollaita kärsimystä kärsii ihminen, joka on nauttinut maallista menestystä, mainetta ja rikkautta, mutta menettynyt sen.

Kun me näemme maallisen menestyksen huipulla olevan ihmisen, tunnemme häntä kohtaan kunnioitusta ja joskus jopa kateutta. Kun hän menettää sen ja kokee muutoksen kärsimystä, voi jopa vahingonilo vallata meidät. Jos tajuaisimme, että kaikki on ohimenevää, tuntisimme tuollaista ihmistä kohtaa myöntätuntoa jo ennen kuin hän on aallonpohjassa ja etenkin silloin kun hän kokee muutoksen.

Kolmanteen kärsimyksen tason tunnemme jatkuvasti. Se on olemassaolon syklin sivutuote. Koko olemassaolomme on yksi kärsimyksen muoto. Sen luonteeseen kuuluu, että olemme koko ajan jatkuvasti negatiivisten tunteiden ja ajatusten vallassa. Se johtaa pahoihin tekoihin. Ne lisäävät negatiivisuutta. Noidankehä on valmis.

Yksi lähimmäiseni huomasi hyviä esimerkkejä eilen liittyen juuri tuohon negatiivisuuteen, kun luin hänelle kirjaa ääneen. Hän sanoi, että negatiivisuuden huomaa etenkin mediassa. Kuinka usein näette positiivisia uutisia? Kyllä Idols-voitostakin revitään irti jotain ikävää. Sellainen myy. Sitä halutaan lukea. Kuka ostaisi sen takia lehden, että lento-onnettomuudessa pelastui 100 ihmistä? Kyllähän se ostetaan sen takia, että siellä kuoli jopa 200 ihmisistä! Lisäksi kahvipöytäkeskusteluissa yms. vallalla voi olla vain ikävät asiat: muita ihmisiä arvotellaan ja kaikkea valitetaan sekä omasta ja muiden elämästä nostetaan esille enimmäkseen ikäviä asioita.

Nyt pääsemme takaisin alun kysymykseen: Voiko jokaista ihmisistä ymmärtää?

Mitä tapahtuu, jos joku ihminen käyttäytyy negatiivisella tavalla niin, että tunnemme inhoa ja vihaa häntä kohtaan? On vaikea tuntea myötätuntoa tuossa hetkessä.

Dalai Lama sanoo kirjassa, että joudumme tuolloin kiihkeän vastenmielisyyden valtaan. Hänen mielestään vääryyteen tai vahingon auttamiseen reagoiminen vihamielisyydellä on tavallaan järjetöntä. Vihamme ei vaikuta vihollisiimme fyysisesti; se ei vahingoita heitä. Todellisuudessa me itse joudumme kärsimään musertavan katkeruuden ikävistä seurauksista. Se syövyttää meitä sisältäpäin.

Dalai Lama tiibetinbuddhalaisena kohoittaa kasvattamaan myötätuntoa, mielentyyneyttä ja hyväsydämisyyttä meditoimalla; keskittämällä ajatukset noihin asioihin rauhassa. Tuo meditointi ei ole mielentyhjentämistä vaan eräänlaista rukoilemista. Voi ajatella yhtä ihmisistä kerrallaan rauhallisesti ja keskittyneesti, miettiä hänen hyviä puoliaan ja toivoa hänelle hyvää.

Myötätunnon harjoittaminen on vaikeaa ja vaatii jatkuvaa työtä, mutta se on ehdottomasti tärkeää niin itselle kuin lähimmäisillemme.

Siemen alussa on pieni.
Tyvestä puuhun noustaan.
Kukaan ei ole täydellinen.
Hetki kerrallaan.
Kaikissa on hyvää ja pahaa. Miksei siis minussakin?

Rakastaa  ja ymmärtää vihamiestä? Toivoa hänellekin hyvää? Mahdotonta?

En usko sen olevan mahdotonta. Eikös se ollut niin, että kaikki on ihmiselle mahdollista, jos hän asiaan tosiaan uskoo?


Heidi