Jonka allekirjoitus tulee myöhemmin jos tulee, luen tätä ja äimistelen tekstiä, joka on tosi ja kaunis. Siksi otan luvatta kaikille palan ja kirjoittaja voi todentaa itsensä näkyväksi myöhemmin.


"Ei sitä pullantuoksuista Äitiä koskaan tullut, joten hänen täytyi hakea rauhansa jostain muualta. Ja hän sai sitä olemalla hyvä koulussa. Hän luki, ja häntä kiitettiin. Hän luki englantia ja ranskaa ja ruotsia ja vähän saksaakin, ja häntä kiitettiin. Hän värjäsi hiuksensa vihreiksi  ja pukeutui housuihin, joihin olisi mahtunut kaksinkerroin, mutta kukaan ei pahasti sanonut, koska hän laski matematiikan laskut oikein, ja vastasi harkitusti psykologian tunneilla, osallistui filosofian keskusteluihin ja piirsi ja maalasi hyvin. Ja häntä kiitettiin."

- - -

"Mutta hän sävelsi kappaleen ja toisenkin ja silloin ihmiset tulivat kiittämään, keikan jälkeen ja näytelmän jälkeen, ja se tuntui jossain. Viimein se tuntui jossain: hän ei ollut posetiivi eikä posetiivarin apina, vaan ääni ja sanat ja sisältö ja hän tajusi jostain jotain."

- - -

"---Mutta hänelle sanottiin, että hän näyttää niin viisaalta, että hänen täytyy olla yliopistossa, joten hän uskoi, että asian täytyi olla niin. Kunnes hän tunsi olonsa niin tyhmäksi, ettei viisaalta näyttämisen ollut enää väliksi.
Hän antoi itselleen anteeksi, rakastui väreihin taas ja vietti aikaansa naamioiden parissa. Hän rakensi taidokkaasti kampauksia ja teki vanhennuksia ja käytti tuntikausia avomurtuman luomiseen - muovasi vahaa ja istutti karvoja yksi kerrallaan, neulanpisto kerrallaan. Ja opettaja sanoi "Kyllä sinusta tekijä tulee" mutta siitäkään hän ei ollut niin varma. Hän rakastui kuitenkin teattereiden takahuoneisiin, kiireeseen, ja paniikkiin, ja hiljaisuuteen lavan takana, kun hän maalasi mustelmaa tähtösen poskeen, ja kaiken sen illuusioon."

- - -



Kirjoittajalinjan opettajana olen hylännyt oikea ja väärä -akselin.
Hyvän ja huonon laatukriteereitä en käytä. Käsken myös kirjoittajan hylätä ne.
Taito on toissijaista, ajatus ja olemus ensisijaista. Taitoon voi hukkua monta ajatusta, vaikka yksikin riittäisi sisällöksi. Etsimme kirjoittajan kanssa tekstiä, jossa kirjoittaja on läsnä.

Tai kirjoitusta, joka on "kirjoitettu vapaasti, täydesti ja todesti."
Kuten tämä teksti. Sille ei tee oikeutta tämänkaltainen silpominen, ehkä tekijä haluaa omakuvansa julkaista tässä kokonaisena? Ehkä muut?
Miten maalaa ihminen oman kuvansa, miten piirtää jos piirtäjä on, miten kirjoittaja kirjoittaa.
Miten sanotaan oma nimi ääneen.
On ollut hyvä päivä: Ihmisillä silmät ja korvat auki.
Minä rakastan tätä ammattia.

Essi K