Katsoiko joku lauantaina 30.9. Inhimillisen tekijän TV2:lta? Aiheena oli tämä:

"Psyykkisesti sairaat ovat hoidossa heitteillä. Helena Itkosen vieraina kirjailija Maria Syvälä ja tiedottaja Leena Vähäkylä. Molemmat sairastavat vakavaa mielialahäiriötä. Mukana myös masennuksen hoitoa tutkinut psykiatri Tarja Melartin."

Ohjelma oli mielenkiintoinen, puhuttiin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä (maniaa ja depressiivisyyttä), mutta siitä ei sen enempää. Tajusin jossain vaiheessa, että minullahan on tuon Maria Syvälän kirja kirjahyllyssäni! Lainasin sen pari viikkoa sitten kirjastosta. Se on hänen esikoisteoksensa. Maria Syvälä on opiskellut kirjoittamista Oriveden Opistossa ja työskennellyt toimittajana Aamulehdessä. Hän on 30 vuotias, asuu Tampereella miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Lainasin runoteoksen ihan sen takia, että halusin nähdä mitä "kilpailevan" oppilaitoksen opiskelija saa aikaiseksi. Orivedellä voi myös opiskella luovaa kirjoittamista.

Kirjan kansilehden sisällä oli poimintoja kehuista, mitä teos on saanut. Kirja on mielestäni kehujen arvoinen. Se on kronologinen runoteos. Se kertoo naisesta, joka joutuu psykiatriselle osastolle mielisairaalaan. Karuja, synkkiä, niin todellisia kuvauksia. Tottakai todellisia. Kirjailija itse on ollut myös jaksoja mielisairaalassa. Hän kertoi niistä tuossa televisio-ohjelmassa. Rohkeasti ja itseä läheltä kirjoitettua tekstiä.

se on niin että
ja ihan yksinkertaisesti niin että

kirkonkellot soivat
            ihmiset lukevat ajatuksiani
   vääntävät leukani saranoiltaan
                 hohottavat pellet maalatuin kasvoin

vainajilla on sinertävänkeltaisia mustelmia
paha tulee vessanpöntöstä
sisälläni linkoaa
kummallista kihelmöintiä
maa pyllyn alla
tärisee

verikoirat ulvovat kurkussa

happi letkut maskit viikset
kroonikkovaipat lakanat
tuseerausrasva
tippalastat kuljetusimu

s. 14 (Maria Syvälä: Älä sylje minua syliisi; Robustos 2005)


Heidi