Yritän kumota kaksi harhakuvaa, joita sanotaan informaation (eli maailmanlopun satiirin) tukipylväiksi. Nämä kaksi porkkanakeppiä ovat journalistiikka ja aikakausilehdet. Molemmat osaavat saman hännänheilutuksen: kierrättää tietoa laiturilta toiselle käyttäen vain yhtä vuodenaikaa. Kaupunkilainen ei huomaa mitään. Maalainen on liian laiska kierrättämään. Tieto tulee jostain muualta, jätteet päätyvät jonnekin muualle. Informaatiolla on oma lukijakuntansa; pieninkin uutinen saa heidät ilahtumaan kuin vankileiriläiset. Ympäristönsuojelijana olen polkupyöräilyn kannalla, joten ihminen toimii kuin syöpä (sanovat minua ekoterroristiksi).

Journalistinen solu sekä aikakausilehtien organismi muodostavat yhteisöllisen kokonaisuuden; suljettu järjestelmä ymmärtää kehittyä pahanlaatuisemmaksi jatkuvasti. Ainehaku ja sivumäärä pitävät avointen ovien päivää. Sanovat sitä viestintätieteeksi. Vuorovaikutteisella kommunikaatiolla journalistiikka soluttautuu yhteen kokonaiseksi syöpäkasvaimeksi. Muunlaisen organismin kanssa ei keskustella. Keksitään näytellä mykkää ikään kuin lakeja rikkomalla omassa organismissakin. Syöpäsolut käyttäytyvät omavaltaisesti, aivan kiukutellen vallataan keho. Osta, osat! Luonnolle tai luonnollisuudelle ei anneta puheenvuoroa. Ihminen toimii maapallolla kuin syöpä.

Tiedotusvälineet ovat ensisijaisesti liikeyrityksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa voittoa omistajilleen. Valtalehdistö sekä mainostelevisio ei halua haastaa tai syyttää yleisöään, vaan ne imartelevat parhaaseen katseluaikaan studiovieraitaan tarjoamalla oikeutetulle vihalle aina uusia kohteita. Heidän informaationsa pahe on moraalinen tuohtumus, jonka sallittu muoto esitetään ”oikeutettuna” vihana. Tiedotusvälineillä lietsotaan siis vihaa nautintoaineena. Moraalinen omahyväisyys käyttäytyy päinvastoin, johon itsekin nyt syyllistyn, mutta minun paheeni on pysyvästi auki keskustelulle, sillä taiteeni jujuna on parantaa kehityskertomusta.

Seuraavaksi yritän nostaa kaksi harhakuvaa. Kirjoittamalla elätän toivoa (fantasioin), koska ihmisten informaatiopolvi ei edes täällä ympäristötietoon hukkuessaan tahdo pienentää kulutustaan merkittävästi – vaikka he ovat paljon haavoittuvampia kuin karjalaiskylän surkuteltu mummo, jonka elämäntapa on kestänyt sukupolvesta toiseen ilman pankkimaailman näköalattomuutta. Suuri sivistyssanakirja: tule esiin mummo. Sinua muistaen,

lapsenlapsesi

petri