"Teillä on jännä tunnelma siellä," kommentoi joku joka oli lukenut blogia. "Paljon tilaa olla".

Se on paljon sanottu ja totta.

Löysin Aino Kallaksen päiväkirjat Limingan kirjaston euron myyntihyllyltä. Viisi kirjaa, euron per kappale. Hulluutta, mitä hulluutta on sekin. Ostin, vaikka.
Ei pitäisi omistaa koko ajan kaikkea paljon, entisiäkään en ole lukenut ja ajattelin että ostan ne linjalle mutta Haluan nukkua ja elää niiden kanssa, että ovat saatavilla, "minun aarteeni," kuten klonkku toistelee. Minusta on tullut se.
No. Ostin ne. Luen niitä.
Mikä on tämä Aino os. Krohn. Villi nainen. Tunteissa kova ja vahva, eroottisesti latautunut. Sotkee rakkauselämänsä menemällä kihloihin viikon tunnettuaan tulevan siippansa. Ehdoton kirjoittamisensa ja elämisensä suhteen, mutta jotenkin, jotenkin.
Miten se on noin, eikö se voisi vähän yrittää.
Hmmh.
Yrittää mitä.
Elää järkevämmin?

Suloista on myös seurata esimerkiksi Kallaksen suhtautumista runojensa myyntiin. Seuraa yhden kirjakaupan myyntimäärää ja -vauhtia. Ja sitten "Kaikki on ostettu! Haluaisin kiittää jokaikistä erikseen!"
Kävin toissapäivänä Zeppelinissä. Näin oman kirjani kaupan hyllyllä, sehän hulluuttaan paistaa kauas. Kävin eilen Zeppelinissä. Joku oli ostanut kirjan. Se ei enää ollut siinä. En tiennyt mitä ajatella siitä, tuntui kuin se olisi ollut minun omaisuutta jonka joku vei noin vain, vei, minun lapsen.
Luen Sudenmorsianta ristiin Kallaksen päiväkirjojen kanssa (ja Blakea ja Nietscheä). Ilmeisesti Kallas oli koko elämänsä jakanut rakkautensa kahtia, Leinoon ja tähän mieheensä. Mutta en ole Leinossa asti vielä, oikein odotan miten Leino korskeana ilmestyy, mitä sanoo. Kallaksen kieli on kaunis ja 1800-lukulaisella tapaa koreileva. Pidän siitä paljon.  Luulenpa että Leinon kirjeiden originaaleja löytyy päiväkirjoista, ihan niin kuin muitakin kirjeitä, kirjain kirjaimelta jäljennettyjä.

Mikä löytö.
Mikä joululahja on sekin.
Enää pitäisi siivota.
Toivon ihmisiltä jouluna hyvää tahtoa ja rehellisyyttä.
Rehellisyys on kaikki ilo, muuta en toivo.

Essi Tuulikki Kummu