456555.jpg
17.3.2007 Pohjankartano, Oulu, Inspis-messut, Tommy Tabermannin luento rakkaudesta.

Tärähtänyt kuva, mutta ei suinkaan epäonnistunut. Siinä on paljon enemmän tunnetta kuin parissa muussa kuvassa mitkä otin, kun runoilija nojaili poskeensa ja arvioi yleisöä. Ajattelin, että hän haluaa aistia millaiselle yleisölle puheensa suuntaa (sukupuoli, ikäjakautuma jne).

Kirjoitin ylös siinä luentoa odotellessa seuraavaa:

"Runoilija seisoo lavalla vesilasi kädessä. Nojatuoli, sohvapöytä, valkoinen kukka maljakossa, koivuraanu kiinnitettynä punaiseen esirippuun. Olemme tulleet runoilijan olohuoneeseen. Hän katsoo saapuvaa yleisöä ja tarkkailee. 99,9 % yleisöstä on naisia. Joukossa muutama kiintiömies."

Tabermannin luennon aiheena oli siis rakkauden kolme kehää: intohimo, lämpö ja solidaarisuus.

Tabermann ei tarkoita intohimolla sitä, kun "kaksi nuorta finninaamaa syö toisiaan kuin kissa vanhusta". Vaan se on sydämen paloa johonkin itselleen tärkeään asiaan.

Lämpön kehällä on kaikki ystävät ja lähimmäiset. Tarvitsemme ihmisiä ympärillemme. Jos heitä ei ole, olemme rikki. Suomessa asuu yksinäinen kansa. Suomalaiset soittavat hädän hetkellä ensimmäisenä poliisille eli viranomaiselle. Muissa maissa soitetaan ensin lähimmäiselle. Se kertoo Tabermannin mielestä siitä, että meidän sisällämme asuu edelleen kirves kourassaan kuljeskeleva esi-isä, joka halusi rakentaa mökkinsä mahdollisimman kauas muista. Toinen ihminen nähdään uhkana.

Solidaarisuus.... Täytyy kantaa huolta siitäkin ihmisestä, jota ei ikinä tule kohtaamaan tässä elämässä.

Luento koostui esimerkkikertomuksista, hauskoista aiheeseen liittyvistä vitseistä, hänen omista runoistaan ja elämäviisauksista. Tunti meni äkkiä. Osaa hän puhua. Juuri kun yleisö alkoi väsyä, hän heitti hauskan jutun ja sai kaikki nauramaan.

Lopuksi "selvisi" myös se, miksi hän tarkkaili ihmisiä. Kuulemma oli tutkinut naisten takapuolia. Ne ovat naisen toiset kasvot. Niistä näkee miltä naisesta sisältä tuntuu. Onko ne terhakat pakarat vai roikkuvatko alakuloisena? 

Mieleen jäi kuitenkin parhaiten hyvä neuvo jokaiselle: Aloittakaa ja lopettakaa päivänne 6 sekunnin mittaisella suudelmalla. Pysytte terveempinä, elätte pitempään ja parisuhteenne todennäköisyys päättyä eroon vähenee huomattavasti.

Heidi