- Luen nyt hyvää kirjaa näkökulman vaihtamisen taidosta.
- Ei, nyt tuli heti vastareaktio! Onko se hyväksi koko ajan vaihtaa mielipidettä?
- Ei se sitä tarkoita vaan sitä, että pystyy katsomaan asioita toisen näkökulmasta. Sitä vaikka tarvitsee ymmärtääkseen toista ja asettaakseen puheensa kuulijoita vastaavaksi.
- Aha. Retoriikkaa.
- Niin. Sitä kai se on. Lainasin kirjastosta toisenkin mielenkiintoisen kirjan. Sen nimi on Välähdys. Siinä tutkitaan sitä, että miksi parhaita päätöksentekijöitä eivät ole ne, jotka käsittelevät eniten informaatiota ja käyttävät eniten aikaa harkintaan.
- Mutta tuohan on toisen teoksen vastakkainen kirja!?
- Niin, eikö se ole hyvä tutustua molempiin ääripäihin?
- Niin kai se on...

*********

Luin tuon Antti S. Mattilan kirjan Näkökulman vaihtamisen taidosta (Wsoy 2006). Malcom Gladwellin Välähdyksen luen seuraavaksi.

Mattilan kirja on mielenkiintoinen. Siinä on niin paljon asiaa, etten oikein osaa edes tiivistää järkevästi. Niinpä tässä muutamia nimiä, termejä ja sanoja mitä kirjassa vilisi: stoalaisuus, näkökulman vaihtamisen käyttö terapiassa ja arkielämässä, filosofinen praktiikka, Aristoteles, retoriikka, huumori, katharsis, optimismi, pessimismi, masennus, luovuus, Milton E. Erickson, Karl Jaspers, Martin E. P. Seligman.

Taidanpa nyt kokeilla käytännössä näkökulman vaihtamista. Miten suhtautua tähän ankeaa, kylmään ja masentavaan talveen? Aurinko ei paista ja sosiaalinen elämä on nolla. Kaikki vaipuvat lamaannukseen.

Asiaa voitaisiin katsoa myös siten, että nyt on hyvä aika tutkia omaa tietoisuutta ja pitää huolta itsestään.  Hiljennetään tahtia ja etsitään omia tapoja tehdä asioita. Elämänvirta etsii uusia uomia. Keräämme voimia, että olemme valmiita ja täynnä voimaa, kun kevät tulee!

"Ihmisiä eivät järkytä asiat vaan heidän uskomuksensa niistä" Epiktetos (n. 55 - n. 135 jKr.)

Heidi