Luen parhaillaan Mihaly Csikszentmihalyin kirjaa Flow - elämän virta.

Haluan ottaa siitä tähän otteita ja väitteitä sekä virittää pientä keskustelua.

Ensimmäinen ote ja väite:

"Kun ihmiset alkavat uskoa, että edistyminen on itsestään selvää ja elämä helppoa, he kadottavat nopeasti rohkeutensa ja päättäväisyytenä ensimmäisten vastoinkäymisten merkkien ilmaantuessa. Käsittäessään, että se minkä he olivat uskoneet, ei ole kokonaan totta, he menettävät uskonsa kaikkeen muuhunkin oppimaansa. Jäätyään vaille kulttuurin arvojen suomia tuttuja tukia re rämpivät levottomuuden ja apatian suossa. Tällaiset pettymyksen oireet on helppo havaita nykyään kaikkialle ympärillämme. Ilmeisimmät niistä liittyvät monien elämää jäytävään jatkuvaan haluttomuuden tunteeseen. Aidosti onnellisia ihmisiä on harvassa. Kuinka moni tuntemasi ihminen saa iloa siitä mitä tekee, on suhteellisen tyytyväinen osaansa eikä kadu menneitä vaan katsoo tulevaisuuteen aidon luottavaisena? Jos Diogenes joutui yli kaksituhatta vuotta sitten lyhdyn avulla etsimään rehellistä miestä, nykyään meidän olisi ehkä vielä vaikeampaa löytää onnellista ihmistä." s. 29- 30

Toinen ote ja väite liittyen "Miten tulla onnelliseksi" -oppaisiin:

"Olipa kirjojen tarkoitus kuinka hyvä tahansa, ne eivät voi antaa onnellisuusreseptejä. Koska optimaalinen kokemus riippuu imisen kyvystä kontrolloida tietoisuutensa tilaa hetki hetkeltä, jokaisen täytyy löytää se omin yksilöllisin ponnistuksin, oman luovuutensa avulla." s. 21

Kirjan käsitteistä:

optimaalinen kokemus:  hetki jolloin koemme riemastuttavan tunteen, syvän ilon, jota vaalimme kauan muistoissamme ja josta tulee mielessämme tiennäyttäjä siihen suuntaan, millaista elämän pitäisi olla.

tietoisuuden kontrollointi/hallinta: yhtäältä sisäisen elämän vapauttaminen kaaoksen uhkasta ja toisaalta biologisten tarpeiden kurissa pitäminen, joilloin saavutetaan riippumattomuus näiden molempien kautta vaikuttavista sosiaalista kontrolleista.


Kirja siis väittää, ettei nykyihminen osaa olla onnellinen. Hän juoksee palkintojen ja saavutusten sekä nautintojen perässä (omaisuus, raha, valta, seksi, alkoholi, jännitys, sosiaaliset palkkiot) ja onni juoksee hänen edessään karkuun. Onnellisuus on tulevaisuudessa. Ihminen odottaa koko ajan palkintoa, jota ei saavu. Hyvin harha huomaa, että täydellinen onni on tässä ja nyt.

Vastaväitteitä?

Heidi